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Re T'axability of Host Family Payments

SCOPE

This memorandum addresses the taxability of stipends paid to volunteer host farnilies in the Pope John
XXIII High School exchange student program. It addresses the tax treatment of these monthly payments
as well as the reporting of them.

FACTS

Pope John XXI1I High School (the School), which is part of the Roman Catholic Diocese of Paterson (the
Diocese), participates with an outside vendor in an international student program that enables students to
come from China to the United States. As part of the program the School arranges with host families to
house the students. The host families sign 2 Homestay Parent Agreement which sets forth the
expectations of the family. This agreement also entitles the host to a monthly stipend of $1,000 which is
paid directly or applied to their personal wition bills. '

ISSUE

Are the stipend payments made to host families as part of the exchange student program taxable and/or
repottable to them?
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CONCLUSION

The payment of a stipend to the host families is not excluded from taxable income undet the Internal
Revenue Code. Since no exclusion exists for this type of payment, in order for it to be nontaxable to the
host family it would have to qualify as an expense teimbursement and receipts would need to be provided
by the family to the School as support for the reimbursement. We caution, however, that reimbursing the
expenses of the host family, even if partial, may prevent the family from taking a charitable deduction on
their personal income tax returns for the remainder of their qualified expenses. Absent the reimbursement
method, the payment is considered taxable and should be reported to the host family on Form 1099-MISC
inBox 3 — Other Income,

Since it would be difficult to determine if the host families would benefit more from a reimbursement (and
disallowance of a charitable deduction for expenses above the stipend amount) or from treating the
stipends as taxable and deducting their expenses (as a charitable or potentiaily a business expense) we
recommend the Diocese treat the payments as taxable and issue Form 1099, We also recommend that the
Diocese provide the host families with a letter explaining that they could take a deduction for their
expenses and should discuss with an advisor the most beneficial approach to doing so. Should the
Diocese choose to treat the payments as nontaxable expense reimbursements you will need to create &
policy and procedure to obtain original receipts for such expenses and a review of such to make sure that
the stipend does not esceed the substantiated amounts (which would be taxable if they were).

DISCUSSION

Tnternal Revenue Code Section 61 and the Regulations thereunder provide that “gross income” inchades
all income from whatever source derived, with certain exceptions. Code Sections 101 through 140 contain
specific exclusions from “gross income”. Further, Code Sections 161-199 and 211-224 provide for
additional specific deductions from income that an individual may take. There may be items which are
inclinded as income under Section 61 where a similar deduction would be available under one of the other
above referenced Sections {potentially up to a specified limit).

in order for an item to be excluded from gross incorne, it must be specifically referenced in Code Sections
101 through 140. Payment to a host family involved in a student exchange program is not one of the
exclusions. There is however, a specific charitable contribution allowed for expenses paid by a host family
in relation to hosting such a student. Section 170 of the Code provides for charitable deductions for
contributions made to qualified organizations. In addition, IRS Publication 526 highlights the rules for
taking charitable deductions and has a section dealing specifically with these programs. {Since the
qualifications of the students or the sponsor are not in question we will not discuss those in this memo.}
One of the qualifications spelled out in this publication is that in order to abtain a charitable deducton for
these expenses the host family can’t be reimbursed for ANY of the expenses unless the teimbursement s
for an extraotdinary event. As such, even a partial teimbursernent will disallow any chartitable deduction
on the host family’s personal income tax return,

Accountable Plan Rules for Fxpenses

The rules suttounding non-taxable business and travel expenses are mandated by Treasury Regulation
(T'R)) §1.62-2, Resmbursements #And Other Expenses Allowance Arrangamonts. N on-taxable expenses or
reimbursements, must meet the requirements as specified under T. R. §1.62-2 (d) business connection,

- §1.62-2 (¢) substantiation, and §1.62-2 (£) returning amounts in excess of expenses. Expenses and
reimbursements that meet the requirements of these above mentioned paragraphs will be amounts
considered paid undes an “accountable plan.” §1.62-2 (c)(4) provides for the treatment of payments under
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Accountable Plans: “Amonnts ireated as paid under an acconntable plan are exciuded from the employee's gross income,
are nol reported as wages or other compensation on the empioyee T Form W-2, and are exompt from the withholding and
payment of employment taxes (Federal Insurance Contributions Act (FICA), Federal Unemployment Taoe Act (FUTA),
Raidtroad Retivement Taxe Act (RRTA), Railroad Unemployment Rc;quyme;zf Tax (RURT), and income fax.)”

Under the business connection condidon, the employer’s atrangement for the retmbursement o payment

of expenses meets the requirements if it “provides advances, allowance (including per disr allowanees, allowances only
Jor meals and incidental excpenses, and mileage allowances), or veimbursemenis only for bisiness expenses that are allowed as

deductions by Part VI (section 167 and the [ollowing), subchapter B, chapler 1 of the code, and that ave paid or incurred bj

the exsployes in connsction with the performance of service as an emp[@/ee of the employer

The substantiztion criterion requires that each business expense be substantizted to the payor (employer,
its agent, ot third party) within a reasonable petiod of time.

The third qualification for an expense or reimbursement to be considered as paid under an accountable

* plan and therefore considered non-taxable to the employee is the return of amounts in excess of expenses.
The employer’s arrangement must require the employee to return any amounts in excess of an expense to
the payor within a reasonable period of time. “Mongy [..] advanced to an employee to defray expenses will be treated
as satisfying the requirements of this paragraph (f) ont by if the amount of money advanced is veasonably calonlated not fo excesd
the amunnt of antisipated sxpendituires, the advance is mude on a day within a reasonable period of the day that the
anticipated expenditures are paid or incurved, and any amounls in excess of the expenses rubstantiated in accordanse with

paragraph (¢} of this section are required lo be returned to the payor within a reasonable period of time after the advance is
receved.”

It should be noted that the above relates to expense reimbursements from an employee to the employer.
With respect to nonemployees, The Form 1099-MISC instructions for Box 7 items indicate that “travel
expenses for which the nonemployee did not account to the payer” are specifically included in the 1099
reporting requirements. Therefore, it appears that certain expenses reimbursed to nonemployees, if
propetly accounted for, would be excluded from 1099

IRS Publication 15-B, Employer’s Tase Guide for Pringe Bengfits, also discusses taxable fringe benefits for
nonemployees being reported on a 1099-MISC. Therefore, it would also appear that a nontaxable frmge
benefit to 2 nonemployee wouldn’t be included on Form 1099-MISC. While this is not exactly on point,
this guidance allows certain items to be excluded from 1099 reporting and avoiding the nonetnployee from
having to report/deduct the iters on their own income tax return.

Richard Clarke Randall v. Compmissiorer., U.S. Tax Conrt, CCH Dae. 57,448(M), T.C. Memo, 2008-138, 95
T.CM. 1546, (May 20, 2008) discusses the disallowance of certain business expenses incutred by a
nonemployee, which were included on a Form 1099-MISC because they were not properly accounted for
(emphasis added):
Some portion of the monies receiped were reimbursements for expenses”, fpezzf cally §17,033 of the $38,358 he
received from Lab Test Int'l, and §10,800 of the §12,231 he received from Network Courier Services, Inc.
DPetitioner alvo datmed that be incurred §8,285 in “oczpation-related expenses”. Petitioner did not present
any evidence to substantiate these expenses other than his vague testimony, and he
admitted at trial that he had not provided any documentation to the Internal Revenue
Service regarding his alleged expenses. Petitioner's uncorrobora ted testimony cannot
serve to establish that he Incurred expenses.

Accordingly, although there isn’t much specific guidance to excluding properly accounted for expense
seimbursements to nonemployees (other than travel expenses) from Form 1099-MISC repomng, there
appears to be gwdance that alfudes to the ability to do sc as long as proper substantiation and accounting
for such expenses is provided.
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Information Reporting Requirements

Internzl Revenue Code Section 6041 provides guidance with respect to information reporting o items of
income paid in the course of a trade or business. Specifically, Section 6041 indicates the following:

“all pervons enpaged in  irade or business and making payment in the course of such trade or business Io another
persom, of rent, Salaries, wages, preminms, annuiiies, compensations, rerEnerations, entolumens, ar other fixed or
determinabie gains, profits, and incore. ..of 8600 or move in any taxable year. . .shall vender a true and aunrale
return fo the Secrelary, under such reguiations and in such form and manner and to such extent ai may be

preseribod by the Secrstary, setting forth the amount of such gatns, profits, and income, and the name and address of
the recipient of such payment.,

Additionally, the instrections for Form 1099-MISC, Misce/laneous Incorms, indicate that payments of “other

income” which do not relate to nonemoloyee services are generally reported in Box 3 of Form 1099-
MISC.

The advice expressed inr this memorandum is not an opinion as to the tax consequences of the transaction of set of
facts. ‘This memorandum is provided solely for the use as guidance with respect to previous research done on these
specific issues, and all conclusions and suthorities should be verified as they apply to each client’s specific set of facts.
Questions regarding the facts and issues discussed in this memorandum should be directed to those histed as the
contacts for this mermorandurm, a specific subject matter expett, and/or SALT-NTO.

The issues and conclusions expressed in this memorandwm are based on facts, assumptions, documents and
tepresentations received from the client from whom Grant Thornton LLP has directly or indirectly recetved facts,
assumptions, documents and representations, and on any assumptions stated within the memotandum, Grant
Thernton LLP has neither independently investigated nor vesified these facts, representations, and assumptions,
although the reasonableness of such facts, representations and assumptions has been considered. The conclusions
expressed in this memocandum may be adversely affected if any of the facts, representadons or assumptions reflected
in this memorandum is Inaccurate. The discussion in the memorandum is based on the Internal Revenue Code, as
amended, specific state tax codes, 2s amended, the regulations promulgated thereunder and other relevant authorities.
These authosities are all subject to change, and such change could have retroactive effect. Any such changes could
thus have an effect on the validity of the conclusions reached in the memorandum.
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